KAYSERİ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Yeşilhisar

Rakamlarla Yeşilhisar

Kuruluş Yılı : 1947
Rakım : 1330 mt
Yüzölçüm (km2) : 986
İl Merkezine : 66 km.
Toplam Nüfus : 24.830
İlçe Nüfusu : 13.586
Belediye Sayısı :  1
Köy Sayısı : 21
Posta kodu : 38800

İlçe Tarihi
İlçe’nin kuruluşu kesin olarak bilinmemekle birlikte, ilk önce Hititler daha sonra Pers’ler MÖ.3500 Yıllarında da İskender’in emrine girmiştir. M.Ö.317 yılında bu bölge Roma İmparatorluğunun hakimiyetine geçmiştir. Kapadokya bölgesinin sekiz büyük şehri içinde adı geçen Kbistra veya Siyiera bugünkü Yeşilhisardır.

M.Ö.256 yılında İran’ın daha sonra tekrar Bizans İmparatorluğunun hakimiyetine giren Kbistra, 672 yılında Battal Gazi’nin fethi ile, ilk defa Müslümanların eline geçmiştir. Yeşilhisar zaman içerisinde Abbasiler, Danişmendkliler ve 1114 yılında da Selçuklular, İlhanlılar, Karamanoğulları egemenliğine giren Yeşilhisar, Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlıların hakimiyetine girmiştir. Fatih Sultan Mehmet, Koçi Bey’i Yeşilhisar’ın fethi için memur etmiştir.

Coğrafi Yapı
İlçe Deniz seviyesinden 1100 metre yükseklikte olup, 986 km2’lik bir alanı kapsar. İlçe geniş Karahisar Ovasının batı ucunda, Karadağ’ın Doğuya uzanan etekleri üzerinde kurulmuştur. İl merkezine uzaklığı 65 km.dir. İlçe’nin Doğusunda Develi İlçesi, Batısında Ürgüp İlçesi, Kuzeyinde İncesu İlçesi ve Güneyinde de Niğde İli Çamardı İlçesi ile sınırdır.

İlçe’de karasal iklim hüküm sürmekte, yazları sıcak ve kurak, kışları soguk ve kar yağışlıdır. Yagmur son derece az düşer. İlçe’de orman bulunmamaktadır. Yeterli derecede meyve ağaçları mevcuttur.

İdari Yapı
İlçe,1856 yılında nahiye olarak Kayseri’ye, 1905 yılında İncesu’ya baglanmıştır. 11.06.1947 tarih ve 5071 Sayılı Kanun ile İlçe olmuştur. İlçe 14 mahalleden müteşekkildir. İlçe’ye bağlı 21 köy mevcut olup mezra ve oba yoktur.

Ekonomik Yapı
İlçe’nin ekonomik yapısı, tarım, hayvancılık ve turizm ağırlıklıdır. Sulu bölgelerde meyvecilik, Endüstriyel bitkilerden pancar ve patates ekimi yapılmaktadır.

Sosyal Yapı
İlçe’nin eski yerleşim mahalleleri ahşap ve kerpiçten yapılmış evlerdir. İlçe’nin Kuzey ve Güney istikametinde yeni ve modern binalar yapılmaktadır. İlçe’de halı hazır iki adet Konut Kooperatifi bulunmaktadır.