KAYSERİ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Müzeler Haftası

 

Müzeciliğin tanıtılması amacıyla UNESCO tarafından ilan edilen 18 Mayıs günü, tüm dünyada "Müzeler Günü" olarak kutlanmaktadır.

Ülkemizde ise 1982 yılından itibaren 18-24 Mayıs tarihleri arasında "MÜZELER HAFTASI" olarak düzenlenmektedir.

Bu yıl 23.sü kutlanan Müzeler Haftası nedeniyle, Kültepe kazı başkanı Prof. Dr. Kulakoğlu’nun verdiği "Hititler Kayseri'de" adlı konferansa İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Şube Müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kültepe kazı başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunda düzenlenen "Hititler Kayseri'de" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Hititler denince herkesin aklına ilk olarak Çorum Boğazköy, Alacahöyük, geç dönemlerde de Gaziantep ve Şanlıurfa bölgesinin geldiğine işaret ederek, Kayseri'nin de içinde bulunduğu coğrafyanın önemli bir Hitit memleketi olduğunu anlattı.

 Kültepe Höyüğü'nden bugüne dek yaklaşık 23 bin 500 çivi yazılı tablet çıkarıldığını belirten Kulakoğlu, şöyle konuştu: "Kültepe'yi Anadolu'nun yazılı tarihini başlatan yer olarak tanıyorsunuz ama belki yakın zamanda yapacağımız çalışmalarla bu da değişecek. Şimdiye kadar yapılan kazılarda eski tunç çağına kadar inilmiş, yani günümüzden 5 bin yıl öncesi ama yapılan çalışmalar çok sınırlı alanlarda. Çünkü Kültepe Anadolu'nun en büyük höyüklerinden bir tanesi. Küçük bir höyük olsa sonuçlarını 15 yılda alırsınız ama büyük bir yer olduğu için sonuca ulaşamıyorsunuz. Son yıllarda yaptığımız eski tunç çağına yönelik araştırmalarımızda, anıtsal 3 büyük yapı elde ettik. Orada bu döneme ilişkin verileri toplamaya çalışıyoruz. Elimizdeki verilere göre, Anadolu'da en eski yazılı belgeler Kültepe'de çıktı, koloni çağında başladı diye biliyorduk ama şimdi ele geçen en azından 3 tane çivi yazılı, lejantlı, mühür baskısından (Üçüncü Ur dönemi mührüdür, milattan önce 2100'lü yıllara tarihlenir) bize bu bölgede ciddi bir ticaret ilişkisi olduğunu ve Anadolu'daki ilk yazının daha erken örneklerini de bulabileceğimizi gösteriyor."

Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kayseri'deki Hitit eserleriyle ilgili de bilgiler vererek, Hitit sanatının doğuşunda itibaren Kültepe'de şekil aldığını, küçük bir aradan sonra, özellikle Hitit imparatorluk dönemindeki askeri seferler sırasında yeniden canlandığını sözlerine ekledi.

 

  • IMG_0139
  • IMG_0047
  • IMG_0050
  • IMG_0053
  • IMG_0064
  • IMG_0069
  • IMG_0102
  • IMG_0110